Informații

Igiena orală începe înainte de apariția primului dinte și durează toată viața.

Stabilirea unor obiceiuri corecte de la o vârstă fragedă este cheia pentru a avea dinți sănătoși

Îngrijirea adecvată a dinților în copilărie este mai mult decât o simplă rutină zilnică; este cheia pentru o dezvoltare armonioasă a copilului și a unei sănătăți orale de durată. Periajul regulat de două ori pe zi, utilizarea periuței și a pastei corespunzătoare, a aței dentare și vizitele periodice la medicul dentist pediatru nu numai că previn cariile și problemele gingivale, dar contribuie și la dezvoltarea corectă a dinților și a maxilarelor.

Prin implementarea acestor practici de la o vârstă fragedă, alături de o alimentație echilibrată, bogată în nutrienți esențiali și redusă în zaharuri și carbohidrați rafinați, părinții pot influența pozitiv obiceiurile de îngrijire dentară ale copiilor lor. Un zâmbet sănătos nu este doar o expresie a frumuseții, ci o investiție în sănătatea copilului, reducând atât riscul problemelor dentare pe termen lung, cât și a celor generale.

Primele 1000 de zile de viață pun temelia pentru dezvoltarea corectă și armonioasă a feței copilașului. Unele probleme ale cavității bucale poate pune dificultăți în alăptare, în somn sau în respirație. Mergi la un control la medicul stomatolog pediatru în prima lună de viață a copilului pentru indentificarea și soluționarea acestora. De asemenea, igiena dentară trebuie să înceapă înainte de apariția primului dinte. Periajul efectuat în mod regulat, dimineața și seara, pune bazele unei rutine pentru dinți sănătoși. Nu este nevoie ca periajul să se facă neaparat în baie, poți pune copilul pe genunchii tăi sau pe masa de schimbat cu capul spre tine.

Alăptează exclusiv la sân cel puțin până la vârsta de 6 luni
Folosește șervețele dentare pentru a șterge gingiile copilului și dințișorii după alăptare
Periază gingiile cu degetar de silicon înainte de apariția primului dinte
Periază dinții cu periuță cu peri normali dimineața și seara
Folosește pastă și periuță adaptate grupei 0-2 ani
Cantitatea de pastă trebuie să fie cât vârful periuței, de mărimea unui bob de orez
Primul control la medicul pedodont se face din prima lună de viață, cel târziu la apariția primului dinte. Medicul pedodont poate verifica eventualele probleme și să vă ofere cele mai bune informații de îngrijire orală.
Chiar dacă dinții de lapte vor fi înlocuiți, cariile apărute pe aceștia cresc riscul de carii la dinții definitivi. Este important să îi mențineți sănătoși!

O lume mare pentru un mic explorator. Vârsta când copiii devin mai implicați și independenți în activitățile pe care le fac. Acesta este momentul când vor participa activ la vizita stomatologică, de aceea este bine ca acesta să se facă înainte de apariția primelor probleme pentru a putea preveni apariția cariilor și a durerilor dentare. Vor dori să își facă periajul singuri, ceea ce este bine pentru a învăța acest obicei, dar nu au încă manualitatea pentru a face un periaj corect și eficient, de aceea va trebui să îi periați și dumneavoastră încă o dată. Mai mult, dieta alimentară este un factor major în apariția cariilor. Alimentele moi, lipicioase, bogate în zahăr sau carbohidrați sunt dificil de îndepărtat de pe dinți și prelungesc atacul acid asupra dinților. Încercați să le oferiți copiilor o dietă alimentară sănătoasă!

Folosește paste și periuțe adaptate vârstei 2-6 ani
Cantitatea de pastă va crește treptat, până la mărimea unui bob de mazăre
Folosește mișcări de la gingie spre dinte înaintând încet, pe toate fețele dinților. Nu uitați de linia gingivală, unde bacteriile se pot acumula ușor
Atrageți copilul spre periaj cu un cântec, un joc sau o scurtă poveste
Încercați să limitați aporturile alimentare la maxim 5/ zi și evitați gustările dulci între mese
Încercați să evitați sucurile și băuturile carbogazoase. Acestea au un pH acid mascat de gustul dulce al zahărului și atacă smalțul dentar
Evitați pe cât posibil dulciurile și alimentele lipicioase. Atenție și la zaharul „ascuns” în lista de ingrediente a altor alimente!

Perioada schimbărilor dentare, căderea dințișorilor de lapte și vizitele Zânei Măseluță. Copilul devine un mic om mare. Este deja mai responsabil, ar trebui să aibă deja obiceiul periajului dentar de două ori pe zi și să îl poată face singur, dar este bine ca părintele să îl verifice. În perioada schimbărilor primilor dinți din față cu cei definitivi, pe la 5-7 ani, vor erupe și primele măseluțe definitive, în spatele ultimului set de măseluțe temporare. Este ușor ca acestea să fie omise, de aceea au o predispoziție foarte mare pentru carii. Este important să verificați copilașii după periajul dentar și să le includeți și pe ele în rutina de periaj. Dinții de lapte vor continua să se schimbe până la vârsta de 11-12 ani. Este important ca aceștia să fie nu doar bine întreținuți, ci monitorizați de către medicul pedodont pentru a verifica dacă schimbările dentare pun probleme ortodontice.

Folosește paste și periuțe adaptate grupei de vârsă 6-12 ani
Verifică copilul dacă respectă rutina de periaj și dacă îl face corect
Încurajează copilul să muște din mere, pere sau alte alimente tari atunci când dinții de lapte încep să se miște
Sigilează măselele definitive
Mergi la controale periodice la medicul pedodont
Încurajează stilul de viață sănătos și evită gustările dulci, sucurile și băuturile carbogazoase sau alimentele ultraprocesate
×